Maliye ekiplerinin yol devriyesi aylar önce başlamış
Bakan Şimşek'in, şehirlerin giriş çıkışında maliyeci bulunduracaklarını söylemesinin ardından denetim hızlandı. Hükümete yakın sermayenin de eleştirdiği sistem aslında 1 Ocak'tan bu yana uygulanıyor.

Fotoğraf: DHA
İLGİLİ HABERLER

Sabah Yazarı Güngör'den TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'na tepki

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan Bakan Şimşek'e yanıt: Polisiye tedbirlerle vergi gelirleri arttırılamaz
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, OSB'lerin giriş ve çıkışlarında ve büyükşehirlerin ana arterlerinde kalıcı olarak maliye memuru bulunduracaklarını söylemesinin ardından denetim de hızlandı. Aslında sistemin 1 Ocak'tan itibaren devreye sokulduğu ve eksik belgesi olanlara işlem uygulandığı bildirilirken 184 OSB'de 50 bin, yol kontrollerinde de 35 bin denetim yapıldığı belirtildi.
Aslında bu sistemin 1 Ocak'tan itibaren devreye sokulduğu ve 184 OSB'de 50 bin, yol kontrollerinde 35 bin denetim yapıldığı öğrenildi.
1 Ocak'tan beri uygulanıyor
Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in haberine göre, bu sistemin sessiz sedasız yürürlüğe girdiği öğrenildi. Buna göre, vergi denetim ekipleri geçmiş yıllarda yaptığı OSB ya da yol denetimlerini, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren sürekli hale getirdi. 1 Ocak 2025 tarihinden bugüne kadar 184 OSB’de 50 bin denetim yapıldığı ve 30 bin tutanak tutulduğu, yol denetimlerinde ise 35 bin denetim yapıldığı kaydedildi. Geçmişte zaman zaman gidilen OSB’lere neredeyse her gün gidildiği belirtilirken, bir süre önce İstanbul’da 18 kapısı olan bir OSB’de yaygın denetim de yapıldığı anlatıldı.
Kamyonlar durduruluyor
OSB ya da yollarda yapılan denetimlerde durdurulan kamyonlarda sevk irsaliyesi, fatura olup olmadığı kontrol ediliyor. Eğer bir belge yoksa bunun tutanağı tutuluyor ve bir envanter oluşturuluyor.
Bir kamyon durdurulduğunda taşınan malın kimden alındığı ve kime götürüldüğünün sorulduğunu anlatan uzmanlar, "Bir kamyon durdurulduğunda içinde domates varsa kimden alındığı, kime götürüldüğü soruluyor. Götürülen firmaya da ne amaçla kullanacağı soruluyor. Yani sadece yolda yakalayıp durdurmak değil. Amaç alanda zincirleme kayıtdışılığı engellemek" dedi.
Ne olmuştu?
Bakan Mehmet Şimşek, "Bütün OSB’lerin giriş çıkışlarına, bütün hallerin giriş çıkışlarına vergi memurları koyacağız. Bütün büyükşehirlerin giriş ve çıkışlarına, ana arterlerine kalıcı maliyecileri koyacağız" demişti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Bakan Şimşek’in bu açıklamasına isim vermeden yanıt vererek "Her işletmenin, her fabrikanın kapısına vergi memuru koyarak, polisiye tedbirler alarak, vergi gelirleri arttırılamaz. Hakkaniyet de sağlanamaz” demişti.
Öte yandan Sabah Gazetesi Yazarı Dilek Güngör ise Hisarcıklıoğlu’nun vergi denetimlerine ilişkin eleştirisine "Daha düne kadar ekonomi yönetimini savunuyordun, şimdi ne oldu?" diyerek tepki gösterdi.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran ise Hisarcıklıoğlu’na destek verdi. Baran, Hisarcıklıoğlu'nun yorumuna katıldığını ifade ederek “Vergi sistemimiz, adil, şeffaf ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmalıdır” açıklaması yaptı. (Ekonomi Servisi)
Evrensel'i Takip Et